وقتی موضوعی برای گفتگو ( بداهه گویی) نداریم چه بگوییم؟

در میهمانی و جلسات مختلف کاری یا دوستانه موقعیت های مختلفی برای صحبت کردن پیش می آید . گاهی از ما سوالاتی می شودکه با یاد گرفتن تکنیک هایی پاسخگویی به سوالات بداهه می توانیم به راحتی به آن ها جواب بدهیم .
گاهی هم شرایط به گونه ای دیگر است نه سوالی از ما پرسیده می شود و نه صحبتی کرده می شود ما اولین فردی هستیم که باید مکالمه و گفتگو را شروع کنیم و دیگران را در آن شریک کنیم. این موقعیت می تواند جلسه سخنرانی بداهه، صحبت در جمع دوستانه ، مذاکره و یا حتی جلسه خواستگاری باشد. ممکن است از خود بپرسید در مورد چه موضوعی صحبت کنم و چه بگویم؟؟ در این گونه مواقع درباره موضوعی صحبت کنید که هم برای شنوندگان جذاب باشد هم تنظیم محتوای آن در زمان کم برای شما ممکن و راحت باشد. در اینجا سه راهکار پیشنهاد می کنیم که انتخاب آن به آمادگی شما و فضای جلسه بستگی دارد، و زمانی راه گشای شما است که نمیدانید در مورد چه موضوعی صحبت کنید.
هنگام بداهه گویی از تجربه و دیدگاه شخصی تان بگویید.
از خودتان بگویید و صحبت هایتان را شخصی کنید
وقتی بداهه صحبت می کنید، تجربه و دیدگاه شخصی تان ارزش بیشتری نسبت به حقایق، آمار و یا اطلاعات موجود در اینترنت دارد. مخاطبان می خواهند با دیدگاه شخصی شما، تجربه، واقعیت های زندگیتان آشنا شوند. برای برقرای ارتباط با آن ها صحبت های خود را تا حدامکان شخصی کنید. در حین صحبت به آن ها اشاره کنید، از زندگی شخصی خود مثال بیاورید و درباره مسائلی بگویید که برای شنوندگان اهمیت دارد. پاسخ های کلی و بی روح هرگز نمی توانند حرف های شما را مهم و مؤثر جلوه دهد و فقط مخاطبان را خسته می کنند. بیاد داشته باشید شما در مقام یک گوینده می خواهید به شنوندگان ارزش اضافه کنید و زندگیشان را بهتر کنید. خاطرات شخصی تان، سال ها در یادها می ماند و گاهی این قدرت را دارد که زندگی افرد را متحول کنند.
از تجربیات سخنران قبلی استفاده کنید
اگر سخنرانی بداهه شما پس از یک یا چند سخنرانی دیگر ایراد می شود مهم است که زودتر در جلسه حضور داشته باشید و به صحبت سخنرانان پیش از خود گوش فرا دهید. ضروری است قبل از این که برای ایراد سخنرانی برخیزید، بدانید تا بحال چه مطالبی برای حضار بیان شده است. گاهی از ما خواسته می شود فقط جمع بندی های جلسه را بگوییم. دکتر حلت از سخنرانان برجسته ی کشور ما درباره حضور از ابتدای جلسه می گوید: ” وقتی میزبان جلسه ای به من می گوید ساعت ۱۰ در جلسه حضور داشته باش و نیازی نیست قبل از آن در جلسه حضور پیدا کنی. من گوشم به این حرف ها بدهکار نیست و وقتی اولین سخنران که بطور معمول مدیر اجرایی شرکت است، پشت تریبون قرار می گیرد من در جلسه حضور دارم. وقتی نوبت به سخنرانی من می شود، پس از پرداختن به مقدمات و نکاتی که مدیر شرکت بیان کرده، از نظریات و مطالبی که سخنرانان قبلی ارائه کرده اند تمجید می کنم. “
بیان تجربیات سخنرانان قبلی به حضار ثابت می کند که شما هم به مشارکت در جلسه اهمیت داده اید و علاوه برآن زمانی که بدانید آن ها چه گفته اند حرف های تکراری یا متناقض از آنچه گفته شده به زبان نمی آورید.
رویدادی مشترک بیان کنید
یکی از شیوه های مؤثر در بداهه گویی بیان رویدادی است که همه از آن اطلاع دارند و در جریان آن هستند. اخباری که در بین مردم شایع و موضوع روز است مانند: واکنش رئیس جمهور آمریکا یا تصمیمات جدید برجام یا مصوبه جدید مجلس، نتیجه بازی فوتبال و مسائلی از این قبیل…
رویداد مشترک می تواند برگرفته از موضوع سمینار یا صحبت های سخنران قبل باشد. مدتی پیش در سمینار دانشجویان دانشگاه تهران حضور داشتم. در شروع، مجری فی البداهه از یکی از میهمانان خواست تا چند دقیقه ای صحبت کند. میهمان جلسه وقتی پشت تریبون قرار گرفت؛ از افتخارات و موفقیت های دانشجویان دانشگاه و کسب رتبه های برتر مسابقات ورزشی و فرهنگی سخن گفت که مورد استقبال دانشجویان قرار گرفت و صدای سوت و تشویق و کف زدن بود که در سالن پیچید. این شروع باعث شد حضار تا پایان سخنرانی با اشتیاق زایدالوصفی به صحبت هایش گوش فرا دهند.
همچنین در بداهه گویی شما می توانید به سوالات سخنران قبلی پاسخ گویید و به حل یک سوال یا ابهام ذهنی مخاطبان کمک کنید.
منبع : کتاب هنر بداهه گویی
دیدگاهتان را بنویسید