تا به حال به فرآیند کسب مهارت و آن چه که منجر به “حرفه‌ای” خوانده شدن افراد می‌شود فکر کرده‌اید؟ به این که چه طور از یک دانش‌آموخته معمولی به یک استاد یا متخصص خبره تبدیل شوید و در همان زمینه پیشرفت کنید؟ برای سخنران شدن و ورود به حرفه سخنرانی مشابه به هر حرفه دیگری مراحلی وجود دارد که باید از آن‌ها گذر کرد.

ممکن است شما برای انتقال پیام خود به مخاطب شیوه ی خاصی انتخاب کرده باشید اما در هر صورت یک راه ساده و قطعی وجود دارد که برای موفقیت در سخنرانی خود می توانید از آن بهره ببرید. تمرین و تکرار

نکته مهم در تمرین سخنرانی این است که مهارت و تسلط هرگز به صورت تئوری به وجود نمی آید. سخنران نمی تواند حرف هایش را روی کاغذ برای خودش دیکته کند و آن را مثل حفظ کردن بخشی از کتاب درسی، به مخاطبان خود پس دهد. باید باور کرد که تمرین کردن برای همه، حتی برای حرفه ای ها نیز لازم است! برای شما که حرفه ای شدن در سخنرانی اهمیت دارد جالب است بدانید؛ موسسه سخنرانی بیشترین علت موفقیت سخنرانانش را ساعت ها وقت گذاشتن برای تمرین و آماده سازی می داند.

تنها با تمرین و تکرار می توانید یک سخنران حرفه ای شوید.

 

تا این مرحله با فرایند تنظیم محتوا و اجرای سخنرانی آشنا شدیم و تمرین های عملی هر آموزه را معرفی کردیم. در طول این تمرین و تکرار است که تجربه‌ها به دست می‌آیند. برای یک ارائه موفق، روش تمرین سخنرانی مهم است.

چه طور برای یک سخنرانی مسلط، تمرین کنیم؟ چقدر وقت باید به تمرین اختصاص داد؟

تسلط بیش‎تر با روش‌های تمرین سخنرانی

پیش از شروع تمرین، ابتدا لازم است بدانیم اصلا چرا باید مطالبی را که یک بار ملکه ذهن شده‌اند و تصور می‌کنیم به خوبی در ذهن ما تثبیت گشتند را با تمرین و تکرار دوباره بازگو کنیم؟

 حذف عبارت‌های بیهوده و ادای بهتر کلمات

خیلی وقت‌ها متن سخنرانی حاوی جملات و کلماتی است که معمولا هنگام بیان آن‌ها با مشکل تپق زدن در سخنرانی و گرفتگی زبان رو به رو می‌شویم و یا هنگام روخوانی آرام و بی‌صدا، به راحتی تلفظ می‌شوند اما وقتی که با صدای بلند آن‌ها را بیان می‌کنیم گویا ساختار کلمه عوض شده و همه چیز برای ما تازه و غریب می‌شود.
تمرین سخنرانی و کسب آمادگی پیش از شروع سخنرانی باعث می‌شود تشخیص دهید چه حرف هایی غیرضروری و حاشیه ای هستند و نیاز به حذف کردن دارند. در کنار آن کلمات را با صدای بلند، کامل و واضح تلفظ نمایید.

اندازه‌گیری سطح انرژی سخنران

با صدای بلند سخنرانی کردن و شبیه‌سازی سخنرانی پیش از آغاز رسمی آن کمک می‌کند تا به سطح انرژی خود پی ببریم و آن را در صورت نیاز افزایش دهیم. بهترین سخنرانیهایی که از قبل آماده شده، آنهایی هستند که سخنرانان می توانند روی هیجان خود نسبت به ایده ای که قرار است توضیح بدهند تمرکز کنند.

اندازه‌گیری سطح انرژی سخنران


همچنان که تمرین می کنید حواس تان باشد که تمرین تان چقدر وقت می گیرد. زمانی که برای یک سخنرانی ده دقیقه ای تمرین می کنید؛ متوجه می‌شوید که برای این مدت چند کاراکتر لازم است، تعداد اسلایدها در سخنرانی چه طور باید باشد و با توجه به مقیاس زمانی سخنرانی سرعت خود را تنظیم کنید.
به یاد داشته باشید زمانی را برای شنیدن نظرات و با سوالات حضار بگذارید، مخصوصاً اگر برنامه ریزی کرده اید به آنها جواب دهید. سه یا چهار سوال در طول هر سخنرانی به راحتی می تواند پنج دقیقه به کل زمان در نظر گرفته شده اضافه کند. خوب است وقتی سخنرانیتان را زمان بندی می کنید، برنامه ای داشته باشید با عنوان برنامه «ب»؛ برای اینکه بدانید اگر وقت کم آوردید، چه مطالبی را از سخنرانی حذف کنید.

شبیه سازی صحنه ی سخنرانی


سخنرانی را دقیقا همان جایی که قرار است سخنرانی کنید تمرین کنید. در صورتی که امکان حضور در مکان را از قبل ندارید بد نیست فضایی مشابه را هماهنگ و همه چیز را شبیه‌سازی کنید. محلی را برای تمرین خود انتخاب کنید این محل می تواند کلاس درس خالی، اتاق جلسات و یا سالن همایش باشد. اگر به هیچ دسترسی نداشتید از امکانات موجود برای تمرین استفاده کنید. برت دکر، نویسنده کتاب باید باورتان کنند تا به حرفتان گوش دهند توصیه می کند تا تصویر صورت ها را روی برگه های چسبی بکشید و با حضار کاغذی تمرین کنید. بدین گونه شما احساس می کنید که افرادی مقابل شما هستند. راه دیگر آن است که از مسئول برگزاری برنامه بخواهید تا عکس سالن را برای شما بفرستد تا شما بتوانید آن فضا را شبیه سازی کنید.

ارزش بازخورد گرفتن

بازخورد عینی در هر تمرینی اعم از اینکه به تنهایی یا به صورت گروهی کار می کنید می تواند فوق العاده ارزشمند باشد. مشروط براینکه صادقانه، دقیق و سازنده باشد. در هر صورت ما باید از آن استقبال کنیم و رویکردمان را تعدیل کنیم.

خودتان را تحلیل کنید


تمرین مقابل آینه، ضبط صدا و تمرین مقابل دوربین فیلمبرداری روش هایی هستند که شما می توانید خودتان را تحلیل کنید چرا که در مرحله اول شما بهترین قاضی عملکرد خود هستید. در فصل دوم، مبحث ترس از سخنرانی در مورد نحوه انجام تمرین و بازخورد گرفتن آن سخن گفتیم.

خودتان را تحلیل کنید


تمرین مقابل آینه، ضبط صدا و تمرین مقابل دوربین فیلمبرداری روش هایی هستند که شما می توانید خودتان را تحلیل کنید چرا که در مرحله اول شما بهترین قاضی عملکرد خود هستید. در فصل دوم، مبحث ترس از سخنرانی در مورد نحوه انجام تمرین و بازخورد گرفتن آن سخن گفتیم.

در حضور جمع و دوستان صحبت کنید.

بخش‌های تخصصی، حرفه‌ای و علمی سخنرانی چندان نیازی به نظرسنجی افراد معمولی نباشد اما کل سخنرانی قطعا به یک مخاطب نکته بین و دقیق نیاز دارد که درباره همه چیز از جمله تسلط سخنران بر مطالب نظر بدهد. چنین فردی باید در نظرسنجی‌ها کاملا عادلانه و صادقانه عمل کند و به این طریق کمبودها و ضعف سخنران را هنگام تمرین به او یادآوری نماید. شما برای بهبود فن بیان خود به دیدگاه‌های جزئی‌تری نیاز دارید. با استفاده از سوالات زیر از آن‌ها توضیحات بیش‌تری بخواهید:

  • آیا توانستم توجه شما را از همان ابتدا جلب کنم ؟
  • آیا این سخنرانی در آموختن یک ایده جدید به شما موفق بود؟
  • آیا ارتباط چشمی داشتم ؟
  • تمام مراحل سخنرانی برای شما رضایت بخش بود؟
  • لحن صدا و حرکات بدنم چگونه بود؟
  • آیا مثال ها روشن بودند؟
  • اسلایدها و تصاویر چگونه بودند؟ مفید بودند یا نه ؟
  • زیاد تپق زدم؟ از تکیه کلام ها زیاد استفاده کردم؟
  • آیا تلاش من برای ایجاد یک فضای صمیمی طبیعی بود یا ناشیانه؟
  • آیا در هنگام سخنرانی احساس خستگی کردید؟ مطلبی بود که باید آن را حذف کنم؟
  • سخنرانی را به موقع تمام کردم؟
  • برای بهبود و اصلاح ایرادات موجود چه پیشنهاداتی دارید؟

به شما توصیه می کنم همزمان با این تمرین در جمع اجازه بدهید کسی با گوشی از تمرینات شما فیلم بگیرد تا بعداً بتوانید خودتان را در حال تمرین کردن ببنید زیرا ممکن است متوجه برخی نشانه های فیزیکی شوید که کاملاً از وجود آن بی خبر هستید و ترجیح می دهید آن ها را ازسخنرانی حذف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *