چگونه هنگام مطالعه کارکرد حافظه و سرعت هوش کلامی را افزایش دهیم (گام ششم)

چند بار اتفاق افتاده که مطالبی را کاملا حفظ کرده اید اما بعد از مدتی که می خواهید در مورد آن صحبت کنید آن ها را فراموش کرده اید و ساده ترین اطلاعات را هم بیاد نمی آورید؟ آیا حافظه ی شما دچار مشکل شده است یا یادگیریتان کامل نبوده است؟
حافظه ی شما در توسعه واژگانتان بسیار مهم است. ما در این مقاله به شما نشان خواهیم داد که چگونه با کنترل کارکرد حافظه تان خواهید توانست بر سرعت هوش کلامی تان بیفزایید.
تحقیقات از زمان هرمان ابینگهاوس و ویلیام جیمز در پایان قرن نوزدهم تا کار اخیر پروفسور گاتمن ثابت کرده است که الگوهای حافظه قابل پیش بینی و از همه مهم تر کنترل پذیر هستند. با توجه به این تحقیقات فکر می کنید چه زمانی و چه مطلبی در ذهن ما ماندگار خواهد بود. محققان ثابت کرده اند وقتی که در شرایط ذیل مشغول یادگیری هستید، می توانید مسائل بیشتری را به یاد می آورید.
- آغاز دوره یادگیری ( اثر اولیه)
- پایان دوره یادگیری ( اثر انتهایی)
- هر چیزی که در تخیلتان برجسته شود. ( مطالب مهم ذهنی)
- هرچیزی را که به چیز دیگر ربط دهید. ( تداعی معانی)
در این خصوص خاطره جالبی از نحوه آموزش یکی از مدرسان تاثیرگذار دوران دبیرستانم برایتان نقل کنم. یادش بخیر مدرس زبان انگلیسی ما (آقای حسینی) که هر جا هست سلامت باشد شیوه ی آموزشش بسیار خلاق و جذاب بود. بطوریکه هر موقع می خواست کلمات درس جدید را یاد بدهد برای همه آنها ریتم و ضرباهنگ خاصی داشت و به همان سبک لغت جدید را می خواند و ما با صدای بلند تکرار می کردیم. بعد از کلاس هر کلمه را با آهنگ خاص خود حفظ می کردیم و آن قدر این تکنیک برایمان لذت بخش بود که مدام کلمات را زمزمه می کردیم.
یادمان باشد برای این که موضوعات و مبحث های آموزشی در حافظه ما بماند لازم است تا در خلال یادگیری و پس از آن، اصول مهمی را رعایت کنیم.
در خلال یادگیری، برای اینکه روند ماندگاری و اثر گذاری مطالب را بهبود بخشیم لازم است از اصول یادآوری زیر یاری بگیریم:
- پررنگ کردن کلمات کلیدی
هر وقت مشغول مطالعه هستید، ضمن خواندن کلمات مهم را با ماژیک مخصوص پررنگ کنید. با پررنگ کردن کلمات تمرکز بیشتری بر روی آن پیدا خواهید کرد و از اثر رستروف بهره خواهید برد و هم حافظه و توانایی جهش به سوی عمل را بوسیله کلمات جدید تقویت خواهید کرد.
اثر رستروف: چیزی که نامتعارف، رنگی یا خنده آور باشد به وسیله مغز به مراتب راحت تر از چیزهایی به یاد می ماند که ساده و خسته کننده هستند.
- بکارگیری قوه تخیل خود
شما می توانید از تخیل خود برای تقویت حافظه تان جهت درک کلمات جدید استفاده کنید. فرض کنید که شما اصلا معنای کلمه ی مجلل را از قبل نمی دانستید. برای به خاطر سپردن این کلمه به جای اینکه صرفا معنای موجود در فرهنگ لغت را به خاطر بسپارید، به مراتب بهتر است تمام موقعیت های باشکوهی را که این کلمه در موردشان مصداق پیدا می کند تجسم کنید. مجلل ترین و باشکوه ترین محیط هایی را که تاکنون دیده اید تصور کنید، ضیافت هایی که در بزرگترین کاخ ها و باغ های سلطنتی رهبران دنیا برگزار می شود؛ واقعا خودتان را در آن موقعیت ها قرار دهید. به یاد داشته باشید که کلمات، تلفیقی هستند از ریشه، املا و معنای لغت نامه ای به اضافه ی ذخیره وسیعی از تخیل، رنگ، ریتم و سایر ابعاد چندگانه ذهن شما. وقتی این کار را انجام دهید واژگانتان از لحاظ تعداد، غنا و پرمایگی رشد خواهد کرد.
۳- استفاده از رنگ و ریتم ( ضرب و ضرباهنگ )
با استفاده از توانایی های نیمکره راست مغز خود در رابطه با رنگ و وزن هوش کلامی خود را زیاد کنید. رنگ هایی در رابطه با معنای کلمات مجسم کنید. در زیر رنگ های مختلف برای اهداف مشخص خط بکشید. مثلا رنگ قرمز برای عمل، آبی برای تفکر بیشتر و غیره.. و آن ها را به همین صورت پررنگ کنید.
به همین ترتیب بکارگیری از وزن و قافیه در فراگیری و استفاده از کلمات، موثر خواهد بود. علت اینکه بچه های کوچک این قدر اشعار مخصوص کودکان را دوست دارند این است که اشعار وزن و قافیه آهنگینی دارند که بازی یادگیری را بسیار آسان تر و سرگرم کننده تر می کنند. به همین طریق شاعران بزرگ نیز با بکار گیری وزن و قافیه ها محرک مغز، قدرت چشمگیری به پیام هایشان برای انتقال بهتر به مخاطب القاء می کنند.
تمرین
متنی را برای مطالعه انتخاب کنید و همزمان با مطالعه از تکنیک های بالا ( رنگ آمیزی، ریتم و وزن و تجسم) استفاده کنید. پس از انجام تمرین، میزان یادگیری خودتان را ارزیابی نمائید.
منبع: کتاب قدرت هوش کلامی با اندکی تغییر و تصرف
دیدگاهتان را بنویسید