فرمول موفقیت اسطوره های هوش کلامی دنیا (گام چهارم)
در مقاله قبل گفتیم که کودکان به علت استفاده از تکنیک هایی کاربردی و موثر، از اسطوره های هوش کلامی جهان محسوب می شوند.( برای مطالعه بیشتر به مقاله” ثابت کنید که شما ذاتا یک نابغه کلامی هستید” مراجعه نمایید). دانستیم که فرمول موفقیت کودکان عبارت است از: تقلید کردن از دیگرن، بازی کردن با کلمات، عشق و اشتیاق به یادگیری، اشتباه و شکست های فراوان و پشتکار فوق العاده است. سوالی که به ذهن شما خواننده عزیز خطور می کند این است که ما چگونه می توانیم با بکارگیری این فرمول هوش کلامیمان را پرورش دهیم؟
یک . از بهترین ها تقلید کنید
شما مانند کودکان که از موفق ترین و قویترین افراد زندگیش(یعنی پدر و مادر) تقلید می کند از سخنرانان توانمند و برجسته، اساتید، مجریان، بازیگران، افراد حرفه ای رشته ی خودتان و هر فردی که به سبب استفاده خلاقه از کلمات سرآمد و برتر است تقلید کنید.
تمرین : به خصوصیات، طرزبیان، کلمات جالبی که این افراد استفاده می کنند دقت کنید و آن ها در دفترچه یادداشت هوش کلامی خود نوشته و سعی کنید در صحبت هایتان شبیه به آن ها عمل کنید.
دو. با کلمات بازی کنید
به یاد داشته باشید که یکی از قدرتمندترین ابزار یادگیری کودک بازی است. این شیوه را برای توسعه دادن به دامنه واژگان خود به کار ببرید. بخشی از کلمات مختلف را با هم ترکیب کنید تا به کلمات و معانی شگفت انگیز جدید برسید و از آن لذت ببرید.
شکسپیر یکی از دارندگان بالاترین میزان هوش کلامی بود که دنیا تا به حال شناخته است. وی دوست داشت با کلمات بازی کند و موفق شد بیش از ۲۰۰ کلمه و اصطلاح جدید بوجود آورد که اکنون در شمار لغت های رایج دنیا به حساب می آید. این آزادی ذهن در آفریدن کلمه جدید به شما قدرت آفرینش کلمه و خلاقیت می دهد که بسیار لذت بخش است.
تمرین:
شعرهای قافیه دار و قطعات کوچه بازاری بسازید و در دفتر هوش کلامی خود یادداشت کنید. مثال شعری از سید مهدی موسوی که می گوید: کلمات و حروف تازه بساز، با زبانی که نیست حرف بزن…
از جدول کلمات در هم ریخته استفاده کنید. می توانید در مجلات ماهانه آن را پیدا کنید و برنامه های بازی جدول را در گوشی خود نصب کنید تا در وقت های آزاد خود با آن به بازی کلمات بروید. به عنوان نمونه بازی جدول آمیرزا یکی از بازیهای جذاب و مورد علاقه کودکان و بزرگسالان است که بر روی گوشی نصب می شود.
حروف الفبای آهن دار که روی یخچال چسبانده می شود سرگرمی مناسبی برای کشف و ساختن کلمات و معنای جدید می باشد. به علاوه تمام خانواده می توانند در این بازی به هنگام باز کردن در یخچال استفاه کنند.!
سه. در جستجوی کلمات ناشناخته باشید.
دائما گوش به زنگ کلماتی باشید که معنی آن ها را نمی دانید و برایتان جدید هستند. برای بسیاری از افراد روبرو شدن با این واقعیت که « نمی دانند » بسیار ناراحت کننده است. در نتیجه سعی می کنند از چنین موقعیت هایی فرار کنند. این فرمول رفتاری در مواجهه با چیزهایی که نمی دانیم خطرناک و نافرجام است. اگر شما در سایه امنیت جاهایی که کاملا برای شما شناخته شده هستند جاخوش کنید و همیشه از آنچه نمی دانید دوری کنید، اصلا چیزی یاد نخواهید گرفت!
مانند یک کودک عمل کنید. چرا؟ چون بچه ها عاشق ندانستن هستند و اطلاعات جدید را با شور و شوق و هیجان دنبال می کنند. ندانستن فرصت های بی شماری برای یادگیری دانسته های نو و هیجان انگیز فراهم می کند.
چهار: از اشتباهات خود درس بگیرید.
افراد زیادی از اشتباه کردن هم مثل ندانستن می ترسند و ناراحت می شوند. به خصوص زمانی که واژه ای را به غلط تلفظ می کنند فکر می کنند که کند و کودن و به نوعی نالایق هستند. چنین چیزی بسیار دور از واقعیت است اگر شما می خواهید یاد بگیرید که واژگان را عالی ادا کنید باید مانند کودکان از جایگاه امن کلماتی که هستید خارج شوید کلمات سخت را ترجیح بدهید و هر چقدر لازم است اشتباه کنید. یادگرفتن این نوع کلمات برای بچه ها بسیار لذت بخش تر است و غالبا منتهی به اشتباهاتی می شود بسیار بامزه تر است و در مقایسه با کلمات صحیح خنده های جانانه تری را برای آنان به همراه دارد.
اشتباهات مانع یادگیری نیستند بلکه جاده های طلایی مسیر آموختن هستند. از این به بعد از اشتباهات کلامی خود لذت ببرید.
پنج: در یادگیری سماجت داشته باشید.
فراموش کنید یکی از مهمترین ویژگی های کودکان به عنوان نابغه های کلامی برای یادگیری هوش کلامی « پشتکار» است. لغت نامه آکسفورد پشتکار را این گونه معنی می کند: « قاطعانه به انجام کاری ادامه دادن به رغم دشواری و مخالفت، استمرار، سماجت». اگر شما هدف یادگیری هوش کلامی تان را با قدم های ثابت دنبال کنید از لحاظ کلامی بسیار باهوش و به مهارت های باورنکردنی بچه ها و نوابغ نزدیک می شوید. سماجت کنید تا بر تمام موانع یادگیری غلبه کنید. سماجت کنید تا اشتباهات شما به موفقیت تبدیل شوند و هزاران دوست کلامی جدید پیدا کنید.
برگرفته از کتاب قدرت هوش کلامی با تغییر