سبک شخصی شما در سخنرانی چیست؟

سبک شخصی شما در سخنرانی چیست؟
اگر استعدادها خفته بمانند و کار خود را عرضه نکنند، حالت دلسردی و افسردگی پیدا می شود. سخنرانی به منزله ارائه تصویری از توانایی ها یا استعدادهای فردی هر کس به دنیا است. بنابراین عجیب نیست اگر قبل از سخنرانی از خود بپرسیم: با موفقیت می توانم آن چه که هستم را به دیگران نشان دهیم؟ در قبال ریسکی که می کنیم قادر هستیم تصویر مطلوبی از خود به اشتراک بگذاریم؟ پاسخی که شما به این دست سوالات می دهید همه و همه به ایجاد سبک سخنرانی برای هر فرد به صورت اختصاصی منتهی می شوند.
فهرست مطالب
سبک سخنرانی یا استایل فردی در حرف زدن همه و همه از عادات اجتماعی و شیوه صحبت کردنمان در اجتماع نشات می گیرد. مثلا همان طور که با شنیدن تکه کلام های خاص یا ادا و اطوارهای منحصر به فرد در هر نفر می توانید سریع شخیصیت راوی را تشخیص دهید و به هویت گوینده پی ببرید در سخنرانی هم به واسطه سبک سخنوری یا استایل هر فرد قادر خواهید بود حتی با شنیدن صدا و بدون دیدن چهره اشخاص، به هویت سخنران پی ببرید.
سلطه گرایانه حرف زدن، جسورانه صحبت کردن، سخنوری با کنجکاوی و کنکاش هر چه بیشتر و سخنوری تلفیقی از جمله سبک و سیاقی هستند که در حرف زدن دیگران می توان دنبال نمود. حالا سوال اصلی این است: چه طور می توان سبک سخنرانی ثابت و قابل قبولی را برای خود به عنوان سخنران تعیین کرد؟
انتخاب سبک سخنرانی برای هر سخنران
در نوشتن متن سخنرانی باید به جز اهداف و مخاطب، سبک سخنرانی را هم در نظر گرفت. نادیده گرفتن هر یک از این فاکتورها به بدنه اصلی یک سخنران آسیب خواهد زد.
چرا سبک سخنرانی تا این حد مهم است؟
حتما به پست شما هم آدم های خودنمایی خورده اند که فکر می کنند شیوه صحبت کردنشان در نهایت جذابیت قرار دارد و به شدت شما را مجذوب خود کرده اند اما در حقیقت شما به عنوان یک شنونده اجباری، به ناچار فقط در حال تحمل کردن آن ها می باشید!
مهم ترین علت این معضل بی توجهی گوینده به مخاطب و علاقمندی هایش است. وقتی که یک گوینده یا سخنران سبک خاصی را اتخاذ کند و به واسطه آن سبک شناخته شود احتمالا مخاطب خود را نیز بهتر خواهد شناخت. به عبارت دیگر مخاطب با شناخت سبک سخنرانی شما می تواند تصمیم بگیرد که شنونده خوبی برای صحبت های شما خواهد بود یا نه.
ماهیت سبک و انواع سبک و سیاق سخنرانی
سبک عبارت است از شیوه ارائه اطلاعات به مخاطب؛ به شکلی که با توجه به جزئیات فن بیان نظیر زبان بدن خاص یک سخنران باشد.در واقع سبک شخصی هر سخنران نگرش و اکنش او نسبت به خود، شرایط سخنرانی و مخاطبان است. در کنار اهمیت آمادگی قبل از سخنرانی مثل شیوه تنفس سخنران، متن سخنرانی، تمرین تقلید فن بیان بزرگان، پیروی از اصول سخنرانان بزرگ دنیا و …این سبک خاص شما است که برندسازی می کند. سبک شخصی سخنران همانند اثر انگشت است همانطور که هر فردی اثرانگشت منحصر به خودش را دارد رفتارها و عکس العملهایی هم منحصر به خودش دارد که هیچکس دیگری نمی تواند به خوبی او آن ها را انجام دهد.
زمانی که شما سبک خاص خودتان را پیدا کنید، برگ برنده در دست شماست و می توانید به اجرای مناسب و دلخواهتان دست پیدا کنید.
چطور سبک شخصی را پیدا کنیم؟
تنها راهکار این هست که سخنرانی های زیادی انجام بدهید تا بتوانید سبک ویژه ی خودتان پیدا کنید. سخنرانی ما زماتی تاثیر گذار، جذاب و دوست داشتنی خواهد بود که خود واقعیمان باشیم و به هیچ سخنران دیگری شباهت نداشته باشیم. تحلیل کردن سخنرانیهای برتر و در نظر گرفتن حالات، رفتارها و نحوه برخورد با مخاطبان می تواند در حد ایده گرفتن، راهنمای ما باشد. لطفاً دنبال سخنرانی نگردید که شبیه شما باشد؛ در عوض روی سخنرانی ها و تمرین هایتان تمرکز کنید تا خود واقعیتان را کشف کنید.
باید تلاش بکنیم و سخنرانی های زیادی را انجام بدهیم تا بتوانیم سبک خاص خودمان را پیدا بکنیم که آن سبک خاص مسلماً شبیه هیچ شخص دیگرنیست.
ممکن است ما در سخنرانی شباهت هایی با دیگران داشته باشیم اما به این مفهوم نیست که دیگران بگویند ما به سبک یکی از سخنرانان معروف مثلاً استیو جابز صحبت می کنیم. افرادی که در سخنرانی به شهرت رسیدند با انجام تمرین ها و سخنرانی های زیاد، گرفتن بازخورد و ارزیابی به تجربیاتی دست یافتند که توانستند نتایج قابل قبولی را بگیرند و تصمیم بگیرند که:
- حالا من توی سخنرانی این رفتار رو می کنم.
- حالا من اینجا فریاد می زنم.
- این جور جاها مثلاً می خندم.
- یا می خندونم.
- یا به این صورت حتی می خندونم.
« ما وقتی « دنیل کانمان» – دارنده جایزه نوبل – را به تد دعوت کردیم. او به پدر اقتصاد رفتاری مشهور است و متفکری خارق العاده است. جعبه ابزاری از ایده هایی دارد که می تواند هر بینشی را متحول کند. ما از او خواستیم به روش سنتی تد سخنرانی کند؛ بدون تریبون . فقط روی صحنه بایستد و در صورت نیاز با چند یادداشت سخنرانیش را ایراد کند. اما در تمرین، روشن بود که او با این روش راحت نیست. در حین تمرین او نتوانست همه سخنرانی را حفظ کند، مکث کرد و با دستپاچگی به پایین نگاه کرد تا خودش را جمع و جور کند.
در نهایت به او گفتم :« دنی، تو تاکنون هزار سخنرانی ایراد کرده ای، راحت ترین شیوه ی تو برای سخنرانیت چیست؟» او گفت می خواهد لب تاپش را روی تریبون بگذارد تا بتواند به سرعت به یادداشت هایش رجوع کند. این کار را کردیم و او به سرعت آرام شد و خیلی کم به صفحه نگاه می کرد. ما توافق کردیم به او یک تریبون بدهیم او در عوض تا جایی که می تواند به حاضران نگاه کند و این دقیقاً همان کاری بود که او کرد. سخنرانی عالی او به هیچ وجه مثل سخنرانی حفظی و یا روخوانی به نظر نمی رسید. به نظر می آمد ارتباط با مخاطب برقرار شده است. او چیزی را که می خواست بگوید بدون کوچکترین دستپاچگی گفت.»
از ین رو قوانین تد هم تغییر کرده و تد مانند گذشته قوانین از پیش تعیین شده ای ندارد و تنها پیشنهادهایی را به سخنرانان می دهد تا بتوانند بهترین حالت سخنرانی که برایشان مناسب است پیدا کنند.
برای یافتن سبک سخنرانی خود، یکی از تصمیمات مهمی که باید قبل از آماده سازی سخنرانی خود بگیرید این است که :
الف : سخنرانیتان را به طور کامل بنویسید( تا مثلاً از رو خوانده شود، حفظ شود و یا ترکیب این دو)
ب: ساختاری بسیار واضح و تمرین شده داشته باشید و فی البداهه در مورد موضوعی که مدنظرتان است صحبت کنید.
هر کدام ار این دو استراتژی که انتخاب کردید. ایده های مناسب درباره نحوه استفاده از زبان بدن و رفتارها را یادداشت نمائید و در سخنرانی های تمرینی خود اجرا نمائید. در این راه می توانید از کسانی که در این زمینه صاحب نظر هستند و کسانی که با شما همفکر هستند نظرخواهی کنید تا با گذشت زمان بهترین نتیجه ی ممکن را بدست آورید.
+سبک شخصی چیزی نیست که در اثر چند هفته و چند ماه بخواهید به آن برسید و چون سبک شخصی شماست و متعلق به شما، باید با آزمون و خطا در اثر گذشت زمان و با استفاده از تکنیک هایی که گفته شد به آن دست پیدا کنید.
لطفا عجله نکنید: سبک شخصی آرزویی نیست که در اثر چند هفته و چند ماه بخواهید به آن برسید. باید استفاده از تکنیک هایی که گفته شد تمرین کنید تا به مرور و در اثر گذشت زمان با آزمون و خطا به آن دست پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید